Rense piercing: Slik får du de beste resultatene

Rense piercing: Slik får du de beste resultatene

7. november 2024

rense piercing
rense piercing
rense piercing

Marita Wikstrøm Svěrák

Piercer hos BLEKK Studio

Bestill piercing i Oslo

Riktig etterbehandling og rensing av piercinger er avgjørende for å sikre en rask og smertefri helingsprosess. I denne artikkelen vil vi gå gjennom viktigheten av rensing, metoder som kan brukes, og hva du bør unngå. Enten du er ny med piercinger eller har hatt noen tidligere, vil du finne nyttige tips og retningslinjer her.

Hva er etterbehandling, og hvorfor er det viktig?

Å gro en piercing er teamwork fra piercer og kunde - pierceren må gjøre en god jobb med plassering og utførelse, og kunden må ta ansvaret for tiden etter man forlater studiet! Etterbehandling refererer til den omsorgen som kreves hjemme etter at en piercing er utført. Riktig etterbehandling er essensiell for å:

  • Fremme helingprosessen: En godt behandlet piercing har større sjanse for å gro uten komplikasjoner.

  • Redusere risikoen for infeksjoner: Rensing fjerner bakterier og forhindrer infeksjoner, som kan føre til smerte, hevelse og mer alvorlige problemer.

Å forstå betydningen av god etterbehandling er nøkkelen til å nyte piercingene dine uten unødvendige bekymringer.

Vanlige metoder for å rense piercing

Det finnes flere metoder for rensing av piercinger, hver med sine fordeler. Her er noen av de mest populære alternativene:

1. Steril saltvannsløsning

Saltvannet bør være ferdigblandet løsning da selv-lagede saltvannsløsninger har mange fallgruver. Feil salt, feil mengde eller blanding lagret over tid som vil samle bakterier vil føre til mer skade enn hjelp. Natriumklorid 9mg/ml fra apoteket i små øyedråpe-ampuller for éngangsbruk eller sterile sprayer fra piercing studio (feks NeilMed) er det aller beste. Større flasker med saltvann på apotek er billigere, men husk at disse ikke holder seg sterile etter de er åpnet! Prisene mine inkluderer alltid enkleste type anbefalt smykke og rensemiddel.

2. Antibakterielle rensemidler

Det finnes spesifikke produkter designet for å rense piercinger og/eller sår. Disse produktene kan inneholde ingredienser som er milde, men effektive mot bakterier. Sørg for å velge produkter uten alkohol, da alkohol kan irritere huden og forsinke helbredelsen. Husk at kroppen trenger gode bakterier for å gro, så jevnt bruk av bakteriedrepende midler som pyrisept og klorheksidin er ikke anbefalt for å gro en piercing! Så dette bør kun brukes etter anbefaling av piercer. 

3. Naturlige alternativer

Noen velger å bruke naturlige løsninger som oljer eller urteinfusjoner. Det er viktig å merke seg at mens naturlige produkter kan være skånsomme, må de også brukes med omhu for å unngå allergiske reaksjoner, og produkter som innføres i et sår kan også bidra til å skape andre problemer. Alt av oljer og kremer som bidrar til fukt vil også generere flere bakterier, så dette er viktig å tenke på under grotiden!

Trinn-for-trinn: Rensing av piercing

Å rense piercinger riktig er enkelt hvis du følger disse trinnene:

Forberedelse før rensing

  1. Vask hendene: Start alltid med å vaske hendene grundig med såpe og varmt vann for å unngå å overføre bakterier til piercingen.

  2. Samle materialer: Ha alt du trenger for hånden, inkludert rensemiddel, en rene q-tip eller kompresser, og et speil.

Renseprosessen

  1. Skylle området godt før rens: Skyll piercingen med rennende, lunkent vann med mild stråle fra dusj eller vask for å bløgjøre puss og løsne det som kan løsnes først. Dette gjør selve rensen lettere, og du vil i større grad unngå å dra tørt og skarpt puss inn i sårgangen om smykket beveges under rens. 

  2. Påføring av rensemiddel: Fukt en q-tip eller kompress med saltvann. Unngå å bruke bomullsdott mot piercingen, da fibrene kan sette seg fast. Unngå også å bruke kluter eller andre materialer som ikke kastes etter bruk da dette er en bakterie-risiko. Én q-tip per piercing som skal renses - det er viktig å ikke flytte rundt på bakterier fra en plassering til en annen. 

  3. Rens området rundt piercingen: Skli q-tip eller kompress forsiktig rundt smykket for å fjerne smuss og bakterier. Unngå å trykke for hardt. Bevege smykket forsiktig i retning som følger piercingkanalen for å komme til om dette er nødvendig. Tips: om det er trangt å komme til med tradisjonelle q-tip når piercingen er hoven kan du bruke spisse q-tip som vil komme bedre til uten ekstra manipulasjon av smykket!

  4. Skyll med rent vann: Om du bruker noe annet enn saltvannsløsning som rensemiddel, kan du bruke litt rent vann for å skylle bort rester.

  5. Tørking av området: Etter alt av fukt påført i området, inkludert rent vann og sterilt saltvann, må smykket og området tørkes nøye. Fukt promoterer vekst av bakterier, og tørking er noe som ofte ikke blir presisert nok, og ikke får nok fokus! Fysisk tørke bort fukten med en q-tip eller kompress både for å fjerne eventuelt resterende og fuktet puss og døde hudceller fra smykket, tørke huden akkurat rundt piercingen, og anatomien rett i nærheten av piercingen for å unngå at vann/fukt trekker til piercingen igjen. Unngå å bruke hårføner da dette kan innføre støv og partikler fra hårføneren inn i piercingområdet, eller skape hevelse pga varme. 

  6. Unngå irritasjon: Unngå å berøre piercingen med urene hender etter at du har renset den, sett opp hår om løst/vått hår kan påvirke piercingen, og pass på hvordan klær du bruker om dette kan irritere!

Hyppighet av rensing

  • Det anbefales å rense piercingen 1-2 ganger daglig i de første 3 månedene etter at den er gjort. Juster hyppigheten basert på hvordan helingsprosessen går. Rense likevel jevnlig gjennom hele grotiden selv om piercingen føles helt sunn og fin, da vi må holde bakterier fra å samle seg på smykket. Husk også at det alltid vil komme litt puss ut av piercingen som må bløtes opp og fjernes for å unngå at dette samler seg opp og bruker opp plassen på smykket!

Vanlige feil ved etterbehandling

Mange gjør feil når de renset piercingene sine. Her er noen vanlige feil og hvordan du kan unngå dem:

  1. Unngåelse av tørking: Mange får ikke beskjed om, eller forstår ikke viktigheten av dette punket, og kan gjøre skylling og rensing riktig, men tenker at piercingen kan/bør lufttørke. Fukt fører til mer hevelse, mer betenthet og utsatt grotid av piercingen. 

  2. Total unngåelse av rensing: Noen tror at piercingene vil gro av seg selv, men rensing er viktig for å hindre infeksjoner.

  3. Bruk av alkoholbaserte produkter: Alkohol kan tørke ut huden og forsinke helingsprosessen. Velg alltid milde, alkoholfrie alternativer da alkohol er veldig aggressivt og ikke skal brukes i et åpent sår. 

  4. Berøring av piercing med urene hender: Dette øker risikoen for infeksjon. Vask alltid hendene før du berører området.

  5. Bytting av smykke for tidlig: Selv om piercingen føles helt fin etter kort tid vet vi at grotiden tar lang tid, så om man bytter til uegnede smykker eller skader kanalen som prøver å gro, kan grotiden tilbakestilles, og den totale grotiden vil ta lenger tid!

Hva bør du unngå under rensing?

  • Skadelige stoffer: Unngå produkter som inneholder parfyme, klor, eller andre irriterende ingredienser.

  • For mye rensing: Overrensing kan irritere huden. Følg anbefalt frekvens.

  • Unaturlig flytting på smykket: Pass på at du ikke drar smykket i vinkler som går imot retningen på piercingkanalen. Bruk heller et ekstra speil om det er vanskelig å se!

Når bør du kontakte profesjonell hjelp?

Det er viktig å være oppmerksom på tegnene på irritasjoner og iinfeksjon og vite når du bør søke hjelp:

  • Rødhet og hevelse: En viss grad av hevelse er normal, men hvis det øker, kan det være et problem.

  • Puss eller væske: Uvanlig væske som lukter vondt kan indikere infeksjon.

  • Smerter som ikke avtar: Hvis smerten øker over tid, kan det være lurt å oppsøke en profesjonell.

  • Reaksjon på huden rundt: Om du ser endring i tekstur eller farge rett rundt piercingområdet kan dette være tegn på et problem.

  • Klumper: Mange piercingproblemer kommer i form av klumper. Klumpene ser forskjellige ut for forskjellige problemer, så det kan være lurt å oppsøke en piercer for å finne roten til problemet! Klumpene kan oppstå fra press på smykket, bakterier, irritasjon fra smykket, fukt etc. 

Ofte stilte spørsmål om rensing av piercing

Hvor lang tid tar helbredelse?

Helbredelsestiden varierer avhengig av typen piercing, men de fleste tar mellom 6-9 måneder.

Må jeg downsize smykket etter at den første hevelsen er borte?

De aller fleste piercinger krever downsizing minst én eller to ganger i løpet av groprosessen ut ifra hvor mye hevelse som er forventet for plasseringen. Det er viktig å komme på oppfølging under groprosessen for å sikre at lengen på smykket er bra og ikke forårsaker irritasjoner som kan utsette grotiden, og forhindre risiko for at piercingen kan gro skeivt om den er utsatt for press. 

Kan jeg bytte smykke selv før piercingen er helt grodd? 

Det anbefales å vente til piercingen er fullstendig grodd før du bytter smykke, og vanligvis tar dette ca 6-9 måneder. Første gang du bytter til et nytt type smykke - feks om du skal ha en ring etter du har hatt en stang - anbefales det å få hjelp av en piercer med å måle til riktig størrelse og å sette den inn så du ikke skader piercingen i prosessen! Noen plasseringer er veldig vanskelige å bytte selv, også når de er helt grodd, så om du er usikker bør du be om hjelp så du unngår å risikere at du får ut smykket, men ikke får det inn igjen. Noen piercinger kan krympe/begynne å lukke seg veldig raskt de første par årene. 

Hva skal jeg gjøre hvis piercing blir irritert?

Hold området rent og tørt, unngå berøring, og vurder å oppsøke en profesjonell piercer for råd.

Hvordan kan jeg unngå keloider?

Irritasjonsklumper blir ofte feiltolket som keloider - relativt få har genetisk anlegg for dette. Men om du har en personlig eller familiehistorie med keloider, snakk med en piercer før du får en piercing. Har du anlegg for dette er det ekstra viktig å unngå unødvendig irritasjon, og å sørge for god etterbehandling og oppfølging. 

Konklusjon

Rensing av piercinger er en avgjørende del av groprosessen. Ved å følge riktige metoder og unngå vanlige feil kan du sikre at piercingene dine heler raskt og uten komplikasjoner. Husk at god hygiene og omsorg for kroppen din i helhetsbilde er viktig. Hvis du er usikker eller opplever problemer, ikke nøl med å kontakte en profesjonell piercer for hjelp. 

Bestill din time i dag!

Bestill time

Bli kjent med meg

Les mer om meg og min bakgrunn!

Finn ut mer

Besøk vårt studio

Utforsk fordelene med BLEKK Studio.

Finn ut mer

Se mine priser

Få en full oversikt over mine priser.

Finn ut mer

© Marita Wikstrøm Svěrák - Piercing & Scarification 2011

© Marita Wikstrøm Svěrák - Piercing & Scarification 2011